EXPOSICIÓ ARTÍSTICA

AMNÈSIA PER ABUNDÀNCIA

de María Rosa Aránega

Amnèsia per Abundància mapeja la memòria col·lectiva del sector tèxtil catalitzant elements orals, textuals o fotogràfics i partint de la memòria col·lectiva cap a experiències individuals. Explora les indústries tèxtils catalanes, destacant-ne la importància com a precursores del moviment obrer i ressaltant les històries femenines de comunitat i treball.

A més, evidencia la presència marcada de la immigració, especialment andalusa, reflectint la magnitud de la mà d’obra necessària per al creixement econòmic de la regió. A través del dibuix a grafit, María Rosa Aránega dona vida i construeix un relat no lineal i multisectorial que parteix de diverses fonts documentals, orals i visuals aparentment inconnexes, tot convidant el públic a valorar i reflexionar sobre les implicacions emocionals, socials, polítiques i culturals del sector tèxtil i del teixit que ens vesteix i ens envolta.

María Rosa Aránega (Almeria, 1995) explora les relacions entre memòria, política, violència, abusos de poder, violacions de drets humans i justícia social, especialment al voltant de la dictadura franquista i la seva transmissió així com la seva transversalitat amb altres conflictes i contextos. Treballa principalment a partir de la fotografia, els testimonis orals i el dibuix, les qualitats del qual, tant gràfiques com simbòliques i testimonials, li permeten la construcció no lineal de noves lectures i diàlegs entre arxius, imatges, hemeroteques i altres elements aparentment inconnexos. El seu objectiu és l’activació de relats subterranis i la politització de l’arxiu desvetllant connexions amb altres indrets o episodis del passat amb el present que ens travessa, així com la generació de nous sentits crítics per analitzar i reconèixer-nos com a conseqüència i continuum de la història.

Partint del seu propi context familiar, se serveix sovint de la recuperació i reactualització d’imatges d’arxiu de fonts diverses i de moments passats per a desenvolupar espais on assimilar el passat de manera més viva, plantejar una dicotomia entre temps i territoris i difuminar els límits entre el passat i el present, allò personal i allò social, allò individual i allò col·lectiu, allò familiar i allò històric.

Activitats complementàries a l’exposició Amnèsia per abundància de María Rosa Aránega – Mediació a càrrec d’Auri Alós

Sargir la memòria
Dimecres 22 de maig a les 11h  – Sala del Casal

Taller experimental sobre intervenció artística dels records, entre la fotografia i el brodat; amb visita guiada a l’exposició. Activitat de mediació per a gent gran.

Desfilar el pensament
Divendres 24 de maig a les 18 h – Sala del Casal

Laboratori creatiu de pensament crític entorn el consum tèxtil, i pràctica artística; amb visita guiada a l’exposició. Activitat de mediació per a joves (de 13 a 18 anys).

Teixir la col·lectivitat
Diumenge 26 de maig a les 11.30 h – Les Faixes (itinerari a peu fins a la Sala del Casal)

Passejada participativa i reflexió compartida sobre memòria i comunitat; amb visita guiada a l’exposició, cloenda (finissage) i vermut. Activitat de mediació oberta al públic i a tots els públics.

No calen inscripcions.
Totes les activitats són gratuïtes

Agraïments a:
Ana Castaño, Jaume Valldeoriola, Ramon Tarter, Neus Purtí i Roser Pla.

Crèdits:
Curadoria: Nerea Campo
Mediació: Auri Alós
Muntatge: Roxanne Robinson
Disseny gràfic: vanderpla
Vigilància de sala: Ampans